Een afzuigkap is onmisbaar in een keuken. Het filter het vet, vocht, giftige stoffen en bovenal de kookgeuren uit de lucht. Welke afzuigkap het beste bij jou en jou leefstijl past is afhankelijk van jou woonsituatie en keukenwensen. Hieronder vind je de verschillende keuzes en mogelijkheden.

Boven kookplaat afzuiging:

De afzuigkap boven de kookplaat is de traditionelen manier hoe wij deze kennen. Dit kun je op verschillende manieren toepassen door de diverse modellen zoals: plafonunit, inbouw- onderbouw afzuigkap, wand- schouwkap.

Het kan een bewuste keuze zijn om deze in het zicht te hangen zodat het een eyecatcher word. Denk bijvoorbeeld aan een landelijke keuken waar een schouw met console net dat beetje extra sfeer aan jou keuken geeft of wanneer de afzuigkap is verwerkt in een metalen frame boven het eiland waar door de keuken een industriële uitstraling krijgt.

In kookplaat:

Waar je eerst geen keus had of de afzuigkap in het zicht kwam te hangen, heb je deze nu wel. De afzuiging kan evt. in of achter de kookplaat worden geplaats zodat deze zo goed als wegvalt in het geheel. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat de afzuiging is geïntrigeerd in de kookplaat. De dampen die bij het koken vrijkomen, worden niet naar boven gezogen maar naar onderen in het werkblad. Ideaal voor een open keuken zonder boven kasten of boven een eiland. Het geeft je meer ontwerp vrijheid en daarbij oogt je keuken veel ruimtelijker.

Er zijn twee mogelijkheden van het afvoeren / filteren van de lucht. Dat kan door een lucht afvoer naar buiten of met recirculatie. Bij lucht afvoer word zoals de naam al zegt de lucht naar buiten afgevoerd. De andere optie is recirculatie dit is een afzuigkap zonder afvoer. De lucht word gezuiverd door een filter en terug in de ruimte geblazen.

Voordelen luchtafvoer:
– Onderhoudsvriendelijk doordat je de filter niet hoeft te vervangen.
– Bij luchtafvoer blijft er geen luchtvochtigheid in de ruimte hangen en word het naar buiten afgevoerd.

Nadelen lucht afvoer:
– Energieverlies in de winter, omdat je verwarmde lucht naar buiten afvoert.

  • Niet geschikt voor energie neutrale woningen.
  • Negatieve invloed op energiebalans van het huis

Voordelen recirculatie:

  • Eenvoudige montage
  • Kan in vrijwel elk huis ook in een energie neutrale woning.
  • Ontwerpvrijheid doordat je geen rekening hoeft te houden met een afvoerkanaal.

Nadelen recirculatie:

  • Filter regelmatig vervangen
  • Luchtvochtigheid blijft in de ruimte